50% flere ordrer igennem produktionen
– uden at ansætte flere medarbejdere
Med et mislykket projekt i bagagen, en travl hverdag og et ambitiøst mål om skabe konkret værdi med digitaliseringen har Mano Teknik ApS i Brande for alvor taget hul på deres digitale rejse.
Skrevet den 8. februar 2024 af Claus Rønnow
Produktion af emner i stål og plast på forskellige CNC styrede maskiner er kernen i forretningen hos Mano Teknik ApS i Brande, som ejerne Claus Haahr og Lars Tang startede sammen i 2018. Virksomheden er vokset til 12 ansatte i alt og en kundeportefølje af både små og store kunder.
Claus og Lars har gennem længere tid kigget på at digitalisere nogle af de processer omkring produktionen, som i takt med væksten er blevet lidt for tunge og tidskrævende. Særligt registreringen af tiden i produktionen er i fokus, da den foregår med manuel udfyldelse af dagssedler og efterfølgende samling og indtastning i et Excel-ark.
De klassiske udfordringer blev stopklods
Hos Mano Teknik har de forsøgt at løbe processen i gang og fandt også et system, som måske kunne indfri deres behov. Men de løb hurtigt ind i nogle af de klassiske udfordringer:
- Det blev hurtigt lidt for teknisk for os at gennemskue, om det system vi kiggede på, også var den rigtige løsning på vores udfordringer. Leverandøren forsøgte at overbevise os, men vi var selv i tvivl. Samtidig fylder den daglige drift meget i en virksomhed som vores, og det kan være svært at finde den nødvendige tid til sådan et projekt i hverdagen, fortæller Claus Haahr.
Derfor strandede det oprindelige projekt også, men behovet for at finde en løsning forsvandt ikke. I efteråret 2023 havde ejerne et møde med deres erhvervsrådgiver fra Jyske Bank, som også hørte om deres digitale udfordringer. Og erhvervsrådgiveren kendte en konsulent, som han efterfølgende satte i kontakt med Mano Teknik. Og ja, den konsulent var mig.
Fokus på forretningen og detaljerne
Som uvildig rådgiver har jeg et stort fokus på at forstå selve forretningen hos mine kunder. Altså ikke kun, hvordan de tjener penge helt overordnet, men også hvordan arbejdsgangene, processerne og logikkerne ser ud. Og her betyder de små detaljer ofte meget.
Samtidig er det også vigtigt for mig at udfordre mine kunder og få dem til at sætte ord på, hvad de håber at opnå med digitaliseringen. Hos Mano Teknik er det vigtigt at få styr på processerne fra ordremodtagelse til færdiggørelse af ordren inden de ansætter flere medarbejdere. Faktisk er deres mål med digitaliseringen at håndtere 50% flere ordrer med den nuværende bemanding. En stærk og ambitiøs målsætning, men samtidig også konkret og målbar.
Med de indledende snakke fik vi også afdækket en række væsentlige forhold:
Tidsregistreringen i produktionen omfatter både medarbejdernes tid, men i lige så høj grad tiden på de forskellige maskiner og arbejdsstationer.
Projektet handler ikke kun om tidsregistrering i produktionen, men også planlægning af produktionen med udgangspunkt i maskinerne og arbejdsstationerne – ikke medarbejderne.
Der er behov for at lave en hurtig og overskuelig opgørelse af tids- og materialeforbrug på opgaverne – både som input til fakturering af timeopgaver og til efterkalkulation på tilbudsopgaverne.
Koblingen til ERP-systemet (Uniconta) er væsentlig, da alle ordrer starter og slutter her.
Når jeg hjælper mine kunder med at finde den rigtige løsning, følger jeg en struktureret proces, der sikrer at vi kommer hele vejen rundt og samtidig holder fokus på målet med projektet. I dialogen med potentielle leverandører af systemer forsøger de (naturligt) at vinkle projektet i retningen af deres løsning. Derfor er det vigtigt at holde fast på de behov, krav og ønsker virksomheden har som udgangspunkt.
Hos Mano Teknik har de været meget tilfredse med samarbejdet og Claus Haahr sætter disse ord på:
- Det har været en fornøjelse at have Claus Rønnow med ombord på projektet. Han har fra første møde både vist, at han forstår vores forretning, men også kan gennemskue de tekniske løsninger. Hele forløbet har været meget professionelt og vi føler vi er blevet ført sikkert igennem processen. Og så er Claus helt nede på jorden og taler i et sprog, som vi forstår.
Første skridt i den rigtige retning
Med valget af det rigtige system på plads er Mano Teknik klar til at tage det første skridt på vej mod målet. Det grundige forarbejde har også banet vejen for implementeringen på flere fronter.
- Det har været betryggende, at vi undervejs i den indledende fase har fået et vist indblik i den løsning, som vi valgte at gå videre med. Både i form af målrettede præsentationer fra leverandøren, men også ved at få adgang til en demo, hvor vi kunne prøve at arbejde med vores egne data, processer og behov, fortæller Claus Haahr om forløbet.
- Samtidig har vi også som en del af forarbejdet fået analyseret behovet for at koble det nye system sammen med vores økonomisystem. Også her er vi blevet udfordret af Claus Rønnow, så vi er endt med en løsning, der både tilgodeser vores behov for enkelthed, men også giver os de fordele, der følger med integrationen mellem de to systemer, fortsætter Claus Haahr.
Finansieret af tilskud
Som en integreret del af min rådgivning har jeg også anbefalet Mano Teknik at søge tilskud fra SMV:digital til deres projekt, fordi det passer helt perfekt til formålet med puljerne. Og der er ingen tvivl om, at tilskuddet også har skabt det nødvendige rum til at gennemføre et grundigt forarbejde.
Du er naturligvis også velkommen til at tage en snak med mig om digitaliseringen helt generelt i jeres virksomhed.
Om forfatteren
Claus Rønnow har arbejdet med og rådgivet om digitalisering siden 1999. Først som partner og direktør for et digitalt bureau, dernæst som co-founder af tech-virksomheden Piiple og nu som selvstændig rådgiver for små og mellemstore virksomheder.